top of page
Zoeken

Gul, groter dan mijn... (4)

23 januari 2022 Grauw, bewolkt. ZO 2 Luchttemperatuur 7 C Watertemperatuur 6.6 C 18:43 Hoogwater Als ik bij Nico mijn portie pieren op kom halen, krijg ik te horen dat de laatste tijd op de wrakken veel grote gul wordt gevangen. Vissen van over de twintig pond. Met zowel de pilker als natuurlijk aas. Enthousiast sta ik even later op het havenhoofd. Kwart over vijf gaat de zon onder. Om half zes heb ik de hengels ingeworpen. De stek van vandaag is de binnenbocht van het havenhoofd. Het is vloed, de zee is rustig. Het is niet koud, erg aangenaam om te vertoeven. Achter me staat een visser, hij bevist de bocht aan de buitenkant. We maken kennis. De visser blijkt Tim te heten.


Visser met vis gul kabeljauw
Bedankt voor de foto, Tim!

Al gauw komen bij mij de eerste torretjes binnen. Allemaal keurig voorin de bek gehaakt. Kunnen allemaal probleemloos terug. Tim vangt aardig wijting en schar. We staan gezellig te kletsen als ik een stevige ram op een van de toppen krijg. Ik sprint erheen en een mooie 40+ cm gul is het resultaat. Eindelijk een mooie maatse! Als Tim rond negen uur begint met inpakken krijg ik nogmaals een stevige ram op de hengeltop. Deze loopt echter vast tussen de stenen. Meteen gooi in de molenbeugel open en leg de hengel plat op een steen. In de hoop dat de vis zichzelf vrij kan zwemmen. Dit lukt, en even later haal ik nog een mooie maatse binnen. Als Tim naar huis is volgen er nog drie van dezelfde slag. Wonder boven wonder verspil ik hierbij geen montages (zelfs geen lood!). Als laatst komt er nog een koolvis boven. Geen grote, maar hoe dan ook een bijzondere vangst aan de Hollandse kust. Jammer genoeg beschadigd door de haak. Ik geef hem weg aan een visser die een stukje verderop staat.



Om 23:30 heb ik mijn laatste pieren opgevist. Tijdens het aftuigen laat ik een hengeldeel vallen tussen de stenen. Na een paar pogingen het deel terug te krijgen geef ik het op, veel te gevaarlijk om stoned, in het donker degelijke dingen te ondernemen. Jammer maar helaas, des te meer reden een nieuwe set aan te schaffen…

koolvis
Een bijzondere vangst


Resultaat van de nacht: 12 aanbeten gehad, 8 gullen geland (en een koolvis!), geen montages of loden verspeeld. Dit was de laatste winterse gulsessie voor mij, ik hoop eind februari/begin maart mijn gul avonduren weer te vervolgen als onze geschubde held terugkomt van het paaifeest.

Nuttige stellingen: 1) De molens dienen robuust te zijn. Geschikt voor harde seks, daar de gul met harde diepe stoten, na het aanslaan, begint terug te neuken. De as moet dik en stevig zijn, om de vrijkomende krachten goed te kunnen verwerken. De inhaalsnelheid moet ook voldoende hoog zijn; het liefst rond de meter of meer per slag. Dit mag echter niet ten koste van de kracht gaan. In de praktijk komen we uit op grote meerval- en zeemolens (klassieke big-pit verwerpmolens zijn minder geschikt i.v.m. subtiele mechanica). Als het even kan maatje 10.000 of zelfs groter. Ikzelf gebruik tegenwoordig de Okuma Skyliners 10.000, maar heb ook goede ervaringen met de TomCat en de grote (zoute) baitrunners van Shimano, in zelfde maten. Hou er rekening mee dat de spoel minimaal honderd meter 50/00 moet kunnen vatten. 2) Voorslag gebruik ik niet. Ten eerste is een voorslag altijd geknoopt aan de hoofdlijn, en een knoop is altijd een verzwakking. Ten tweede hoef ik niet ver te werpen omdat de gul (op de stekken die ik bevis) toch meestal van dichtbij komt. In plaats van een voorslag pleit ik voor een dikke nylon hoofdlijn: 50 tot 60/00, liefst zgn. ‘harde lijn’ van een goede kwaliteit, voor optimale schuurbestendigheid. Anders wordt het op de Nieuwe Waterweg bijvoorbeeld, waar de gul uit de vaargeul op grote afstand gehaald moet worden, maar dat is een heel ander verhaal… 3) De hengels dienen zo lang mogelijk gekozen te worden, met voldoende ruggengraat. Niet voor het werpen, maar voor het landen. De gul moet namelijk over de stenen heen gesjouwd worden. Zelf gebruikte ik tot vandaag een wat verjaard model van Okuma, heerlijke strandhengels waar ik aan veel plezier aan heb gehad. 4.5 meter met een werpgewicht van 150 gram. Ze voldeden, maar ik overweeg nu een setje 5.00 meter bij 200 gram aan te schaffen…

Succes!

304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page