top of page
Zoeken

Vliegvissen op snoek

Bijgewerkt op: 19 okt. 2022

Met al dat grove geweld op het zoute was ik helemaal vergeten hoe leuk het vliegvissen op snoek is. En dat terwijl we nu (december – maart) in een hele goede periode zitten om een van onze mooiste zoetwatervissen vanaf de kant te belagen. Bij voorkeur met de vliegenlat, want mooier is er immers niet.


Grote snoeken zoeken in het koude jaargetijde namelijk beschutting van kleine wateren op. Poldersloten en stadswatertjes worden interessant om te bevissen omdat het watertemperatuur hier wat hoger is dan op de grotere wateren.


Zo heeft trouwe (vlieg)vismaat Steve Stok (van Dutch Fishing Adventures) mij de laatste dag van 2021 naar de polder ontvoerd om, naar eigen zeggen, ‘ervoor te zorgen dat ik het vliegvissen niet verleer’. Het was weer eens een ouderwets lekkere dag! Met veel struinen, wiri, en mannelijke gesprekken. De vangsten vielen wat tegen: twee missers, van niet misselijke snoeken, en een klein dikkertje uit een klein slootje voor mij. Op zicht gevangen! Aanwerpen en hangen… heerlijk!


Ervaren visser die met de vlieghengel een grote snoek weet te vangen. Wat is vliegvissen toch mooi

Onze uitrusting bestaat uit #8 9ft hengels, liefst met een redelijk snelle actie. Agressief getaperde lijnen, liefst een klasse overlijnd en een simpel reeltje die een lijn als bovengenoemd kan bevatten met 50 meter 30 lb backing. Leaders bestaan uit een metertje-anderhalf 20 lb nylon. 30 lb Staaldraad om snoektanden te weren en een streamer naar eigen voorkeur (15-25 cm). Een landingsnet is altijd handig met landen. Wat reserve leadermateriaal, staaldraad en streamers mee, want er wordt altijd wel wat verspeeld. Verder lekker licht bepakt en mobiel op zoek naar avonduur.


De dril van een mooie snoek is een ware belevenis op de lichte vliegenlat. Probeer het eens in het nieuwe jaar!



Beste wensen en een visrijk 2022!


110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page